Ministeri taistelee sivistyksen puolesta leijonan lailla

Opetusministeri Jukka Gustafssonin päivä on täyttymässä Unescon pääjohtajan Irina Bokovan vierailusta, presidentin esittelystä, yrityselämän edustajien kuulemisesta ja Yleisradion toimitusjohtajan Lauri Kivisen tapaamisesta. Jokaiseen tilanteeseen täytyy kotiläksyt tehdä huolellisesti.

Opetusministeriä huokailuttavat ja mietityttävät taantuman kiusat. Aikuiskoulutus ja vapaa sivistystyö ovat jääneet katveeseen, mutta nyt on tulossa muutos. Helmikuun alussa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ministeriön koulutus ja tiedeyksikön organisaatiouudistus tuo vahvan aikuiskoulutusyksikön takaisin, on Gustafsson päättänyt.

Kirstunvartijan varaus

Talouden tiukassa kurimuksessa vapaalta sivistystyöltä leikattiin syksyn budjetissa 11,5 miljoonaa euroa. Joko säästöjen pohja häämöttää, vai tuoko kevät lisää leikkauksia?

— Jos se ministeristä on kiinni, niin leikkauksia ei tule, Gustafsson lupaa.

Lupaukseen sisältyy kuitenkin varaus.

— Valtion kestävyysvaje on sellainen, että valtion velkaantumista on hillittävä. Varsinkin opetus- ja koulutuspalvelun lisäsäästöt ovat niin periaatteellinen ja suuri kysymys, että hallitus ja eduskuntaryhmät joutuvat perusteellisen ja syvällisen keskustelun eteen.

Suuropistoihin vain harkiten

Taloudellisesta niukkuudesta huolimatta opetusministeri toivoo, että vapaan sivistystyön kehittäminen jatkuu toimialan kehittämisohjelman (KEHO) linjoilla.

— Oppilaitoksille on tärkeä, että ne pystyvät vastaamaan kansalaisten sivistystarpeeseen joustavasti ja nopeasti. Realismia on rakenteellisen kehittämisen jatkuminen, Gustafsson sanoo.

Hän uskoo, että vapaa sivistystyö vastaa tulevaisuuden haasteisiin parhaiten tiivistämällä ylläpitäjä- ja oppilaitosrakennettaan. Kaikkialla yhdistäminen ei kuitenkaan toimi, ministeri varoittaa.

— Pitkän linjan vapaan sivistystyön toimijana, kehittäjänäkin, olen jossain määrin huolestunut siitä, että kansalaisopistoja yhdistetään aika paljon.

Gustafsson on huolissaan, miten isoissa opistoissa otetaan huomioon paikalliset koulutus- ja sivistystarpeet.

— Voi olla, että siinä on kaipuutani tai vanhakantaisuutta, että jokaisessa elinvoimaisessa kunnassa pitäisi olla kansalaisopisto, yhteisön kulttuurinen ja sivistyksellinen generaattori ja kehittäjä.

Puheen lisäksi tekoja

Opetusministeri näkee yhteiskuntaamme uhkaavan kansallisen hätätilan. Tilan, johon julkisessa keskustelussa ei vielä ole herätty: maassa on satatuhatta 25—34-vuotiasta nuorta aikuista ilman ammatillista perustutkintoa.

— Nyt en voi enää vain puhua. Nyt pitää tehdä.

Hän pitää ”erittäin tärkeänä” nuorten yhteiskuntatakuuta, jonka keskeinen osa on nuorten koulutustakuu.

— Ajattelen, että ei ole mahdollista leikata aloituspaikkoja eikä koulutuspaikkoja nykyisestään. Taistelen leijonan lailla koulutustakuun toteutumisen puolesta, Gustafsson vakuuttaa.

Kansanopistot yhteiskuntatakuun toteuttajiksi

Kuluvan vuoden budjetista vapaa sivistystyö sai kaksi miljoonaa euroa yhteiskuntatakuun toteuttamiseen.

Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että sen nimissä ei pidä virittää uusia hankkeita, tarjontaa kun on muutenkin kylliksi. Sen sijaan kansanopistot voivat ottaa hankkeessa vahvan roolin. Kansanopisto on turvallinen ympäristö paikkaansa etsivälle nuorelle, ja samalla opinnot edistyvät, Luukkainen muistuttaa.

Opetusministeri lämpenee ajatukselle.

— Nuorten yhteiskuntatakuuta pohtii laaja-alainen työryhmä, mutta meinaan sitä itsekin paimentaa, jotta kansanopistojen mahdollisuudet tulevat mietittyä. Ilman muuta kansanopistojen pitää olla mukana.

Sana-assosiaatio

Mitä vapaan sivistystyön sanat tuovat mieleen? Sivistyksen päätoimittaja Tapio Kujala teki opetusministeri Jukka Gustafssonille sana-assosiaation. 

 

 

Teksti, kuva ja video: Tapio Kujala

Aiemmin Sivistyksessä:

<>

KESU: Opetusministeri luottaa koulutustileihin

KESU korostaa rakenneohjelman jatkamista

Arhinmäki kehuu nuorten työpajoja

Gustafsson: Kehittäminen ei tyssää budjettiin