Yksien raamien mies

KOLLEGA POHJOLASTA. Tänään kielikonsultti Christoph Schepers avaa toimistonsa oven kööpenhaminalaisen kielikoulun oven puoli kahdeksalta. Joskus hän tulee töihin aamuviideltä, mutta vielä useammin vasta yhdeltätoista — pienen pojan isä arvostaa joustavia työaikoja.

 

Schepersin työnantaja on Studieskolen-yhdistys, joka järjestää kielikoulutusta aikuisille. Monipuolinen tarjonta kattaa niin tanskan kielen koulutuksen maahanmuuttajille kuin räätälöidyt kielikurssit yrityksille. Kielikoulussa on lisäksi vapaan sivistystyön yksikkö, joka järjestää kursseja yli 30 vieraassa kielessä.

Paras mahdollinen työtoveri

Christoph Schepersin vastuulla ovat kielikoulutuksen kehittäminen ja henkilöstökoulutus. Työhuoneensa kielityöläinen jakaa kollegansa Eva Abrahamsenin kanssa. Järjestely on mieluinen.

— Eva on paras kollega, jonka kuvitella saattaa ja lisäksi todella järjestelmällinen — toisin kuin minä. Meillä on aikaa puhua lapsistamme mutta myös ratkoa yhdessä päivittäisen työn pulmia, hän nauraa.

Samaan hengenvetoon Schepers kysyy, kävisikö kuppi teetä tai kahvia. Työhuoneensa vieressä sijaitsevassa pikkuruisessa keittiössä hän avaa teepurkin kannen ja antaa aromin tulvia ulos.

— Tämä tekee onnelliseksi, hän huokaa.

Mutta yhdeltätoista miehen on oltava taas menossa, jotta hän ehtii ajoissa yliopistolle opettamaan saksalaista kulttuuria.

— Oikeastaan kello ​​10.45 olisi vielä parempi verenpaineelleni, hän tunnustaa.

Tekniikan taiturit yhteistyötä oppimaan

Christoph Schepers syntyi Saksassa. Tanskaan hän muutti viisitoista vuotta sitten. Hän on huomannut, että pohjoismaalaiset hallitsevat tekniikan mutta eivät aina yhteistyötä.

— Jokaisella on omat järjestelmänsä ja olemme fiksoituneita omiin työtapoihimme, hän toteaa.

Schepersin unelmana on saada kaikki kolmannen sektorin kielikouluttajat yhteistyöhön kautta Euroopan.

— Minulle eurooppalainen tutkintojen viitekehys (EQF), on todellinen kielikoulutuksen innovaatio. Pohjoismaissa sitä kuitenkin käytetään yhä aivan liian vähän kielitaidon dokumentoimiseen.

Schepersin kuningasajatus onkin, että opiskelijan kielitaito kirjattaisiin muistiin samojen perusteiden mukaan koulutusjärjestelmästä ja maasta riippumatta.

Liikkeelle Pohjoismaista

Unelmaansa Christoph Schepers tekee todeksi kanssa Nordplus Aikuiskoulutus -hankkeessa. Kolmen viime vuoden aikana hän on kehittänyt norjalaisten ja ruotsalaisten kollegojensa kanssa välineitä opitun tunnustamiseen. Niihin kuuluvat verkkopohjainen ja itseohjautuva testi, joka kattaa eurooppalaisen viitekehyksen kuvaamat osaamisalueet. Kumppaneina ovat avoimet yliopistot Norjasta ja Ruotsista.

Meneillään on jatkohanke. Nyt kollegat kehittävät, testaavat, arvioivat ja käyttävät työkaluja, jolla kielitaitoa on mahdollista dokumentoida.

— Yritämme sitoa tasotestin, kurssin sisällön, kurssikuvauksen ja dokumentoinnin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, Christoph Schepers sanoo.

Hanke on vienyt hänet lähemmäs unelmaa, mutta on siinä ollut omat mutkansakin.

— Meillä oli kielellisiä vaikeuksia, joiden yli pääsimme, kun kävin ruotsin kielen kurssin.

Vapaallakin töissä

Kello lähenee yhtätoista, mutta yliopistolle aikova Schepers ehtii vielä kertoa loppupäivän ohjelmastaan. Mahtaako hän ehtiä lounaalle eli frokostille kuten tanskalaiset sanovat. Kielikonsultti myöntää, että taukojen pitäminen työpäivän mittaan on hankalaa.

— Esimieheni yrittää kehittää lounaskulttuuria ja kannustaa meitä käyttämään hienoa opettajainuonetta. Valitettavan harvoin sinne kuitenkaan ehdin.

Iltapäivät kuluvat yleensä kokouksissa. Tänään tiedossa on strategiatapaaminen, jossa kielikoulu laatii suuntaviivoja kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

— Digitaalisessa maailmassa koko oppimisen käsite on määriteltävä uudelleen, ja viiden – kymmenen vuoden kuluttua koulutus näyttää aivan toisenlaiselta. On fantastista, että oppilaitoksemme on valmistautunut muutokseen, Christoph Schepers sanoo.

Hän suhtautuu työhönsä intohimoisesti ja myöntää, että on vaikea erottaa työtä ja vapaa-aikaa. Samaan sortuvat työtoveritkin.

— Olemme kaikki sitoutuneita työhömme ja meilailemme ideoita sähköpostitse työpäivän jälkeenkin. Ja jos aloitamme kokouksen iltapäivällä, meidät pitää suorastaan heittää ulos työpaikalta, jotta ymmärrämme lähteä kotiin.

Tanskalaisessa työkulttuurissa Schepersiä viehättä lupa mokata.

— Nauramme virheillemme ja korjaamme ne hymyssä suin.

Kollegana Christoph Schepers

  • haluaa olla oikeudenmukainen, kuunteleva ja innostava
  • arvostaa työyhteisössään mahdollisuutta tehdä yhteistyötä kollegojen kanssa
  • haluaa kehittää IT-osaamistaan
  • nimeää tärkeimmäksi työvälineekseen kollegansa ja opettajat.

Mitä tulee mieleen sanoista

  • yhdessä oppiminen: ”Ainoa tapa oppia.”
  • kansansivistystyö: ”Se kuolee, ellemme tuo sitä 2000-luvulle.”
  • Grundtvig: ”Hän rakastaisi elää tällä vuosituhannella.”
  • elinikäinen oppiminen: ”Uskomaton unelma, jota ei saa alistaa vain työmarkkinoiden palvelemiseen.”

KOLLEGA POHJOLASTA -sarjan haastateltavia yhdistää se, että he kaikki ovat mukana Nordplus Aikuiskoulutus -hankkeissa. Jutut toteutetaan aikuiskoulutuksen pohjoismaisen NVL-verkoston kanssa. 

Teksti ja kuva: Clara Henriksdotter

Aiemmin Sivistyksessä:

<>