Ajankohtaisuus houkuttelee kieliopintoihin

Olympialaisista saatiin tänä syksynä lisäpotkua kiinan kielen kysyntään. Serranon tv-perhe kirittää espanjan suosion huippulukemiin.

Koulutuspäällikkö Eero Laitinen Kuopion kansalaisopistosta tietää, että jokin ajankohtainen, kiinnostava tapahtumaa lisää ihmisten kiinnostusta vieraaseen kieleen ja kulttuuriin.

– Tämä ilmiö on havaittu ennenkin, Pekingin olympialaiset eivät ole poikkeus, hän toteaa.

Kuopiossa on meneillään kolme kiinan kielen kurssia. Tilaisuuksia käytännön kieliharjoitteluun ja kulttuurien kohtaamiseen tarjoavat Kuopion yliopiston kiinalaiset opiskelijat.

Vaasa syttyi

espanjalle

Kiinan kieli ei yltänyt kursseiksi asti tänä syksynä Vaasassa, mutta espanjan suosio paisuu. Opetusta on tarjolla alkeista pitkälle edenneiden keskusteluryhmään.

– Uskon, että Serranon perhe on taustalla, mutta yksin se ei selitä, johtava kieltenopettaja Leena Ekoluoma sanoo.

Hänestä syynä ovat myös vaasalaisten yritysten liikekontaktit Etelä-Amerikkaan ja matkailu.

– Vähäisin tekijä ei ole meidän kuublainen espanjanopettajamme, kasvatustieteiden maisteri Martha Zamora-Pelegrin!

Oopperajuhlat

varmistivat

Savonlinnan kesäyliopiston kiinan kielen kurssi onnistui oopperajuhlien Kiina-viikon aikana, mutta muuten kysyntä on vaimeaa.

– Käytännössä tarve ei ole niin suuri kuin esimerkiksi venäjässä, rehtori Raili Kontinen vertaa.

Espoon työväenopistossa sen sijaan jylläävät niin kiina kuin espanja. Jopa kiinan verkkokurssi aloitti viime vuonna ja se uusitaan tänä syksynä.

Espanjan kurssien määrä on noussut ennätykselliseen viiteentoista.

– Opiskeluinto tuntuu säilyvän, sillä jatkotasollakin ryhmät pysyvät koossa, iloitsevat tiimivastaava Monika Hotanen ja suunnittelijaopettaja Anna Hiltunen.

Opiston oma

panostus tarpeen

Johtava kieltenopettaja Juha Pasanen Joensuun seudun kansalaisopistosta toppuuttelee uskoa tv-sarjan vaikutukseen.

– Espanjan suosio on meillä jatkunut jo viidentoista vuoden ajan. Olemme panostaneet järjestämällä verkko-opetusta ja opiskelua kohdemaassa, hän selittää.

Joensuussa monet ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat käyvät vaihdossa Espanjassa ja palattuaan pitävät kielitaitoa yllä kansalaisopiston kursseilla.