Hyvinkäällä tähtäimessä Huippuvuoret

HYVINKÄÄ. Helikopteriin pelastautumis-, ampuma-ase- ja ensiapukoulutus sekä yöpyminen maastossa valmentavat 20 huimapäistä hyvinkääläistä Huippuvuorten valloitukseen. Kaiken takana on Hyvinkään Opisto.

Ehdotuksen eksoottisesta, fyysisesti vaativasti ja vaarallisestakin matkasta sekä siihen valmentavasta koulutuksesta tarjoili kansalaisopistolle kokenut eräopas Juha Nyyssö. Hän on heinäkuussa toteutettavan, kahdeksi retkikunnaksi jakautuvan matkan pääopas. Mukaan lähtee kaksi apuopasta.

— Lähtöpiste on 2 000 asukkaan Longyearbyenin kylä. Vaikka alueella on kaivettu aiemmin kivihiiltä, maasto tuntuu koskemattomalta ja ainutlaatuiselta ja siinä on hienoista vaarantuntua jääkarhujen vuoksi, Nyyssö kuvailee.

Maastoon on kiellettyä mennä ilman ampuma-asetta. Jokaisella tulee olla kivääri ja aseen käytön perustaidot.

— Ensiapukurssi on välttämätön, sillä ruokaa tehdessä saattaa tulla palovammoja, pitkillä päivätaipaleilla hankaumia ja kaatumisia, Nyyssö sanoo.

Pystymistä pitkään vaellukseen

Iältään lähtijät ovat parikymppisistä eläkeikäisiin. Enemmistö on naisia.

— Edellytyksenä on normaali fyysinen kunto, jolla selviää kantamusten kanssa päivittäin kahdeksan — kahdentoista tunnin vaelluksesta, Juha Nyyssö kertoo.

Maksimissaan kilometrin korkeudelle meren pinnasta kohoava vaaramaisema muistuttaa Tunturi-Lappia. Puita ei kasva, ja heinäkuun keskilämpötila on kymmenisen astetta.

Sattuma puuttui elämänkulkuun

Anu Ventoniemi, 29, löysi ”Tähtäimessä Huippuvuoret” -kurssin sattumalta.

— Ovessani on ”Ei mainoksia” -kyltti, enkä siksi saanut kansalaisopiston opasta. Kyläillessäni kaverin luona näin oppaan hänen keittiönsä pöydällä ja ryhdyin selailemaan sitä, hän kuvaa.

Retkeilystä Ventoniemi innostui vuosi sitten. Hän teki elämänsä ensimmäiset Lapin-vaelluksensa ja on harjoitellut yöpymistä metsässä. Huippuvuorten seikkailuun hän houkutteli myös ystävänsä Suvi Huhtiniemen.

— Tämä on sellainen kerran elämässä -juttu, Ventoniemi hehkuu.

Tutulla porukalla matkaan

Niina Juuri, 40, lähtee matkaan porukalla. Seurueessa ovat poikaystävä Sami Mikola, 39,  sisko Anu Juuri ja poikaystävänsä sisko  Heini-Sisko Porra.

— Tähänastinen harrastukseni on ollut ratsastus, mutta tykkään liikkua luonnossa ja valokuvata. Huippuvuorilla aion ottaa tosi paljon kuvia, hän kertoo.

Juuri on vaeltanut Helvetinkolussa ja telttaillut. Mikolalla on takanaan UKK-vaellusta, Karhunkierrosta ja Lapin-reissuja. Maanmittajan työssään hän on kuljeskellut runsaasti metsässä.

— Osa varusteista on jo hankittu, ja paljon on vielä hankkimatta. Lentokoneeseen saa ottaa vain 20 kiloa, ja siihen on mahdutettava viikon vaatteet, teltta, makuupussi ja ruuat, hän kertoo.

Varsinkin ruuan joutuu suunnittelemaan todella huolellisesti.

Tuntuma hyiseen veteen

Kaikki lähtijät ovat yöpyneet syksyn aikana maastossa tottuakseen ja tutustuakseen toisiin Huippuvuorten valloittajiin. Lohjalla harjoiteltiin pelastautumista kumilautalta helikopteriin ja hyisen kylmässä vedessä kestämistä.

— Marraskuun geologiakurssilta alkaa minun tutustumiseni retkikohteeseen. Se on ei-kenenkään-maata, ja kunnon karttoja on tosi vaikeaa saada, Sami Mikola tietää.

Lisää aiheesta:

Kohti Huippuvuoria -blogi