KEHO-arvioinnin väliraportti valmistui

Lähiviikkoina saadaan tutkittua tietoa siitä, miten kansalaisopistot ovat toteuttaneet vapaan sivistystyön kehittämisohjelmaa (KEHO). Koulutuksen arviointineuvoston tuottama väliraportti kattaa ylläpitämisluvat ja laatu- ja kehittämisavustukset (LAKE).

— Ensimmäinen raportti on toimitettu opetus- ja kulttuuriministeriöön (OKM). Se julkaistaan Koulutuksen arviointineuvoston sivulla helmikuuhun mennessä, vahvistaa pääsuunnittelija Ville Pietiläinen arviointineuvoston sihteeristöstä.

OKM tilasi arvioinnin, jonka aineisto koottiin kyselyaineistolla ja kuuteen opistoon kohdistuneella käynnillä.

Kehittämisrahalla perustoimintaa

Väliraportin tuloksista kuulevat ensimmäisinä kansalaisopistojen Tammiseminaarin osallistujat Levillä ensi viikolla. Helmikuussa tuloksia käsitellään ruotsinkielisten kansalaisopistojen etujärjestön FAMIn tilaisuudessa.

Sivistyksen tämänaamuisessa blogissaan arviointiryhmän jäsen, aikuiskasvatuksen professori Jyri Manninen vihjaa, että tulokset ovat kiinnostavia.

— Hauska yksityiskohta olivat opistot, joissa rehtori ei ollut koskaan nähnytkään opiston ylläpitämislupaa. Muutamassa opistossa lupa oli kadonnut. Ei ole vaikea arvioida, mikä on nykymuotoisten ylläpitämislupien toimintaa ohjaava merkitys, hän kirjoittaa.

LAKE-hakemukset taas osoittivat, että yli puolet rahasta haetaan perustoimintaan: opetuksen toteuttamiseen.

— Tilanteesta ei saa syyllistää yksinomaan ideavajeesta kärsiviä ylityöllistettyjä opistoja, Manninen kuitenkin toteaa.

Hänen mukaansa hakuprosessia on kehitettävä siten, että avustuksetkin ohjautuvat tarkoituksenmukaisesti.

Seuraavaksi laatu ja saavutettavuus

KEHO-arviointi jatkuu. Seuraavaksi analysoidaan lakiuudistusten, oppilaitoskentän ja rakenteellisten uudistusten merkityksestä palvelujen saavutettavuudelle ja laadulle sekä kansalaisopistojen asemalle. Lopulliset tulokset julkistetaan toukokuussa.

Arviointiryhmää johtaa opetusneuvos Martti Markkanen. Siihen kuuluvat professori Jyri Manninen, rehtori Tarja Lang, rehtori Alice Lillas, koulutuspäällikkö Erkki Takatalo ja Kuntaliiton erityisasiantuntija Maisa Lovio.

Kuva: Lasse Kristensen / Scandinavian StockPhoto

Lisää aiheesta:

<>

Aiemmin Sivistyksessä:

KEHO-arvioinnin oppilaitoskäynnit alkavat